Пресни цитрусови плодове на здравословната трапеза

Плодът портокал в различните диети

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Пресни цитрусови плодове на здравословната трапеза
Пресни цитрусови плодове на здравословната трапеза

 

Портокал това е тропично цитрусово растение с оранжев плод . Портокаловото дърво е започнало своя път от древен Китай . 2000 години преди Новата ера . Има данни , че още тогава местното население е отглеждало нискостеблени портокалови дръвчета . На една част от европейските езици портокал се превежда като ” китайска ябълка ” . В
по-късен етап от развитието на човечеството , арабите по пътя на тяхното нашествие към Европа и Африка пренасят портокаловото дърво в Испания, Северна Африка, Египет и Персия . От зората на човешката цивилизация плодът на портокаловото дърво е важна и желана стока . В наши дни най-големи световни производители на портокали са Индия, Мексико, Китай,Бразилия и САЩ. портокал консумиране калоричност диети

Има два вида портокали:
– сладък портокал;
– горчив портокал;
Плодът портокал се консумира най вече в сурово състояние . От него може да се направи сок които се продава по магазините и е един от най-купуваните . Също така се извлича и есенция която се използва в сладкарската промишленост също и при производството на сладоледи . Плодът портокал може да се консумира в прясно състояние или да се консервира . Произвежда се и портокалово масло за ароматерапии , извлича се от портокаловите семки.

За да изберете идеалния портокал тои трябва да е тежък за размерите си да има блестяща и гладка кора , разбира се не трябва да има следи от загниване по кората както и тъмни петна които също са признак за лошо качество . За дълготрайно съхранение се препоръчва използването на хладилник.При съхранение на стайна температура срока е по кратък някъде около седмица.Сокът и кората могат да бъдат съхранени във фризер чрез замразяване.

Портокалът е богат на минерали и витамини.Съдържа калций , калий , фибри , В1,В9,С про витамин А. Също така има и разхлабващо действие .Често се препоръчва от диетолозите за включване в различни диети . Портокала е ниско калоричен плод а със сладкия си вкус създава чувството за ситост , което го прави идеален за диета . Също така за събуждане на стомаха се препоръчва сутрин 15-20 минути преди закуска една чаша портокалов сок . Консумирайте с удоволствие във всичките му форми,от портокала можете да извлечете само позитиви .

Накратко бихме обобщили, че портокалът намира широко приложение в диетите. Все пак е добре да се знае, че нормализирането на телесното тегло с дълъг процес и тайна формула за бързо отслабване няма.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Плодът портокал в различните диети
Article Name
Плодът портокал в различните диети
Description
Пресни цитрусови плодове на здравословната трапеза. Видове портокали и техния състав. Необходимите витамини и минерали за здравословен живот.
Author
Цветелина Стефанова