Подобряване на паметта в домашни условия

Подобряване на паметта в домашни условия

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Психическо здраве
  • Проблеми с паметта
  • Подобряване на паметта в домашни условия
Подобряване на паметта в домашни условия
Подобряване на паметта в домашни условия

 

Поддържането на физическото и психическото здраве изисква доста усилия. В днешно време някои хора оставят това на заден план и в даден момент това предизвиква неочаквани проблеми. Появят се ситуации, в които поставени задачи или лични ангажименти се губят от паметта. Случвало ли ви се е да не можете да се сетите къде са ключовете или какво трябваше да купите от магазина ? Ако отговорът е да, то значи е време да си обърнете внимание и се постараете да подобрите паметта си лесно в домашни условия следвайки няколко прости техники.

Интересен научен труд, публикуван от Ния Джоунс – специалист в областта на менталните дисфункции, сочи че ежедневното занимание със средно-сложни мисловни задачи има същия положителен ефект за мозъка като едночасова тренировка за тялото. Във въпросния труд, тя отделя голямо внимание на темата “Как да подобря паметта в домашни условия?’ и дава няколко основни съвета, които лесно да приложите у дома.

Съвети за подобряване на паметта

Концентрирайте се над задачите. Ако отделите минута за осмисляне и групиране на задачи за деня, ще ви бъде много по-лесно в по-късен етап да ги “извикате” от краткотрайната памет.

Свързвайте смислово задачите за деня. Опитайте се да запомните няколко последователни неща като поставят смислови връзки между тях като например: всичко, което трябва да купя от магазина или всичко, което трябва да се свърши на определено място. Това ще ви помогне да отпимизиране дейностите и действията. По този начин ще избегнете излишното връщане на дадено място и по този начин ще понижите вероятността да забравите нещо.

Персонализирайте задачите. На практика това означава да съчетаете задачите в кракти и лесни за запомняне последователности. В този смисъл запомняне на дати, рожденни дни или исторически събития би било от ползва.

Създайте си визулна картина за предстоящите събития. Най-лесният начин за това е да свържете лице или дейност с друг обект, който да е по-близък до вас. Това може да е примерно цвят или любим предмет. В последстивие допълнителният обект ще ви подскаже и помогне да си спомните някоя задача. Част от хората примерно сменят часовника на другата ръка или свалят едната обеца. Същото може да се направи и с пръстен.

Създайте акроними на предстоящите задачи. Това на практика е изключително лесен метод за запомняне на последователност от 5-6 задачи, без потенциална опасност някоя от тях да бъде пропусната. Веднъж създаден акронимът остава за дълго в паметта. За пример могат да се дадат някои акриними, които съществуват повече от 50 години като например СДС,БСП, БАН и т.н.

Записвайте. Възможно е на моменти списъкът със задачи да стане прекалено дълът. В този случай се препоръчва да се водя кратки бележки. В крайна сметка няма нищо лошо в това.

Римуването помага на паметта. Този факт е безспорен. Навярно в детските си години всеки от вас е заучавал стих или фраза в мерена реч. В този смисъл създаването на определена рима ще има положителен ефект при нужда дадена информация да се извика от паметта.

Бъдете позитивни. Това ще ви помогне да изгоните съмненията от себе си. По този начин значително ще намалите степента за възможни грешки или забравяния. Положителният поглед върху нещата несъмнено ще ви направи и по-уверени.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Подобряване на паметта в домашни условия
Article Name
Подобряване на паметта в домашни условия
Description
Как да подобря паметта в домашни условия? Съвети за бързо и лесно подобряване на паметта в домашни условия. Смислово свързване на дейностите и задачите.
Author
Цветелина Стефанова