Пролетен грип и как да се предпазим

Пролетен грип и как да се предпазим

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Пролетен грип и как да се предпазим
Пролетен грип и как да се предпазим

Неизменно с наближаването на пролетта, ние все по-често си задаваме едни и същи въпроси. Един от по-честите е “Какъв вирус върлува в момента?”. Подобен въпрос може да се зададе и за грипа. Бърз поглед назад във времето показва, че всяка година вирусите и грипа претърпяват промени и това ги прави все устойчиви за ваксините.

Според директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Т. Кантарджиев се очаква появата на пролетен грип, предизвикан от повишаването на температурите, които пък от своя страна осигуряват благоприятна среда за развитието и разпространението му. Според епидемиолозите очакваният пик е началото и средата на месец април. Очакваният щам все още не е добре проучен, но се предполага, че характерните симптоми ще са сухота в гърлото, трудно преглъщане, кашлица, отпадналост и липса на енергия. Сред другите симптоми са главоболие и световъртеж, треска, болки в ставите и мускулите. Температурата на болния ще бъде между 37.5 и 39.0 градуса.

Как се разпространява пролетният грип

Вирусът, който предизвиква пролетен грип се предава по въздушно-капков път от човек на човек. Обикновено заразата се предава на места, където се струпват много хора като градски транспорт, ресторанти, театът, обществени места, магазини и т.н. Болният може да пренесе вируса не само чрез кашляне и кихане, а дори и говорене. Обхвата е 2-3 метра.

Как става заразяването с пролетен грип

Най-типичният пример за заразяване с грип е чрез контакт с болен. В повечето случаи e достатъчно да се вдиша заразен въздух. По този начин вирусът попада по лигавицата на дихателните органи. Добре е да се знае, че заразяването не става само по време на протичане на болестта, но и през инкубационния период. Самият грип не е толкова тежко заболяване, колкото възможните усложнения. Препоръчва се хората с проблеми с дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система да бъда особено внимателни през пролетния сезон.

Как да се предпазим от пролетен грип

Характерното за този тип заболяване е, че вирусът причинител непрекъснато мутира и по този повод няма универсален подход при грипа. Мутирането му представлява промяна на структурата като по този начин остава скрит от имунната система. Това налага непрекъснато обновяване на лекарствените продукти, които целят да открият причинителя и да противодейства адекватно. Предпазването от грип в домашни условия представлява консумиране на сезонни плодове и зеленчуци, които да заредят организма с необходимите витамини и минерали. Препоръчва се посещението на места, където има струпване на хора да се сведе до минимум. Активното спортуване поне 3 пъти седмично също е за препоръчване.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Пролетен грип и как да се предпазим
Article Name
Пролетен грип и как да се предпазим
Description
Пролетен грип и как да се предпазим. Начини на предаване на грип и препоръки за дома.
Author
Рязане и пробиване на бетон Сканиране на бетон Безвзривно разрушаване на бетон