Рак на шийката на матката

Рак на шийката на матката симптоми и съвети

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Рак на шийката на матката

Рак на шийката на матката
Рак на шийката на матката

В наши дни за съжаление ракът се превръща във все по-разпространена болест. Той променя човешкия живот завинаги , трудно се открива и не във всички фази е лечим , появява се на различни места в човешкия организъм . През последното десетилетие стана особено „популярен“ ракът на шийката на матката.

След рака на млечната жлеза , той е второ място по злокачествени образувания и причинени смъртни случай сред жените . В настоящия момент 1.4 милиона жени по света са болни , средно 300 хиляди жени умират годишно от рак на шийката на матката .

Статистиката в нашата страна също е силно притеснителна : годишно умират по 400 жени ,а се разболяват около 1000 . Обхвата на тази коварна болест се простира върху
все по-млади жени , като най-голям брои са сред 23-годишните . С всяка изминала година цифрите се увеличават. При рака клетките са с нарушена функционалност , започват да се делят неконтролеруемо променяйки своята структура . При рака на шийката на матката се случва по същия начин и се образува тумор от раковите клетки , за съжаление в повечето случаи злокачествен .

Причини за рак на шийката на матката
Зараза с „ човешкия вирус папилома ”са причина при-95-99,7 % от болните жени. Заразяването с този вирус има доказана пряка връзка със сексуалния живот на жените . Безразборните полови контакти при жените в крехка възраст и самото ранно започване на сексуален живот поставят тези жени или по скоро момичета в една от рисковите групи . По-лесно заразяване със рак на шийката на матката може да се получи при отслабена имунна система инфекция от микроорганизми предавани по полов път. Орално приеманите контрацептиви според изследванията на учените също могат да бъдат катализатор на развитието на рака на шийката на матката .

Симптоми на рака на шийката на матката
В начален стадий на развитие рака на шийката на матката НЯМА симптоми,както повечето видове рак . В напреднал стадий се наблюдават необичайни симптоми:
– при полов контакт-чувство на болка ;
– продължителна и обилна менструация, между отделните менструации
повторно кръвотечение;
-в долната част на корема- чувство на болка;

Възможни смущения в отделните органи , в които се е разпространил , но този симптом се проявява в напреднал стадий когато има разсейки ( метастази ) . За навременното локализиране на болестта и трудно уловимите симптоми , както и липсата на такива в начален стадий , е задължително правенето на профилактични прегледи . Те могат да спасят човешки живот.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Рак на шийката на матката симптоми и съвети
Article Name
Рак на шийката на матката симптоми и съвети
Description
Рак на шийката на матката - какво знаем за тази болест? Какви са симптомите? Как да се предпазим от рак на шийката на матката?
Author
Цветелина Стефанова