Ревматоиден артрит диагностика симптоми лечение

Ревматоиден артрит диагностика симптоми лечение

Спортуване

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Ревматоиден артрит – описание
  • Откриване и диагностика
  • Симптоми и лечение на артрита

Ревматоиден артрит
Описание на заболяването ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит диагностика симптоми лечение
Ревматоиден артрит диагностика симптоми лечение

Артрит – това е автоимунно заболяване, засягащо една или повече стави а човешкото тяло. Негативният ефект на болестта се изразява във възпаление , деформиране и постепенно вдървяване на засегнатите участъци . Ревматоидният артрит е само едно от няколкото заболявания , които образуват групата на артритите. Всички те се характеризират със сходни симптоми – подуване, завервяване, нарушаване структурата на ставите , болка и схващане. Всяко едно от заболяванията обаче има собствен характер и откриването и лечението му имат ясно изразен и индивидуален характер.

Откриване и диагностика на ревматоиден артрит

С развитието на медицината и технологията , възможността за диагностика и навременно откриване и лечението на болестта , става все по-успешно. В годините назад , откриването на тази болест се е базирала до голяма степен на рентгеновите снимки , в днешно време все повече навлиза магнитно-резонансната томография. Този нов метод е далеч по-интелигентен и добър начин за откриване и лечение на болести от групата на артритите.

Първоначални симптоми на артрит
Първите симптоми на заболяването се характеризират като неспецифични . Ограничават се до моментни неразположения, необяснима умора , слабост , леки болки в мускулите и ставите . В повечето случаи пораженията от ревматоиден артрит се отразяват на ръцето – китки и пръсти . Появява се усещане за скованост , което сутрин е по-силно , а вечер намалява . Впоследствие се появява отток , който е резултат от нарушение на обвивката на ставите . Свиването на пръстите в юмрук и изпъването им става почти невъзможно . В някои определени случаи може да доведе до болки по тялото и гърба.

Всяко движение предизвиква силни болки . В някои по-тежки случаи се появят и странични ефекти – възпаление на кръвоносни съдове, анемия , натрупване на течност в междуставните пространства , а понякога се засягат и вътрешните органи.

Лечение на артрит
За момента точно определено лекарство или хапче за лечение няма . Това налага нуждата от комплексно третиране включващо – болничен режим , физически опражнения, рехабилитация , определено от лекар и при нужда хирургическа намеса . Препоръчителни са периодични прегледи, понеже ранното диагностициране на ревматоидния артрит дава по-големи шансове за успешното му лечение , в противен случаи ставите се деформират необратимо .

В случаите , когато се налагама медикаментозно лечение , обикновено то се извършва с два основни типа лекарства , а именно – с бързо и бавно действие . Първият вид медикаменти имат за цел моментно облекчаване на болката, а вторият – целят по-дълготрайно въздействие върху възпалителните процеси , които протичат.

Възстановяване на ставата след артрит
Прогнозата при този тип заболяване е изключително различна в зависимост от вида на артрита и тежестта му и стадия . Други важни фактори са бързото откриване на болестта , точното и правилно поставяне на диагнозата и бързо започване на правилно лечение, както и възрастта и общото състояние на болния .


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Ревматоиден артрит - описание, диагностика, симптоми и лечение
Article Name
Ревматоиден артрит - описание, диагностика, симптоми и лечение
Description
Описание на ревматоидния артрит. Симптоми на болестта и методи за диагностика. Лечение на артрит
Author
Цветелина Стефанова