Рискови фактори засягащи фертилитета

Рискови фактори засягащи фертилитета

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Здравето по време на бремеността
  • Хормоналните проблеми и фертилитета
  • Проблеми по време на бременост

Раждането на дете без съмнение е изключително важна част от живота на всяка жена. Бремеността е естествен биологичен процес, за който трябва да се положат грижи за по-лесно протичане от началото до края. За съжаление в днешно време начинът на живот на хората доста се е изменил и засегнал в известна степен както здравето, така и способността за зачеване.

Рискови фактори засягащи фертилитета
Рискови фактори засягащи фертилитета

При планиране за създаване на семейство трябва да се вземе под внимание като основен фактор здравето на жената. Способността и да зачене и роди е известна с названието фертилитет, който може да бъде затруднен ако жената не се грижи за своето здраве. Съвременния живот поставя всевъзможни препятствия и затруднения по пътя към създаване на семейство. Благодарение на развитието в медицината, вече не са тайна и факторите които затрудняват зачеването и раждането, а оттам съответно могат да се вземат мерки за предпазване от тези фактори.

Проблеми с теглото

Това е един от основните фактори, влияещ върху здравето и фертилитета на всяка жена. Затлъстяването може да създаде редица проблеми които да спъват успешното зачеване, за таков състояние се смята наличие на индекс на телесна маса над 30. Завишеното тегло може да благоприятсва наличието на нередовен цикъл, но от друга страна, ако жената е прекалено слаба, то тялото и не е подготвено да износи едно здраво бебе девет месеца.

Хормонални проблеми

Хормоните също влияят на репродукцията. Те биват произвеждани от щитовидната жлеза, като довеждат до освобождаване и оплождане на яйцеклетката след полов акт. Жените които имат твърде активна или не достатъчно активна щитовидна жлеза могат да имат проблеми с фертилитета.

Злоупотреба с вещества

При злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и употреба на наркотици като марихуана и кокаин може да се стигне до редица вредни последствия върху тялото и да се стигне до постоянно безплодие.

Прекарани инфекции

При някои инфекции може да се стигне до безплодие като се увреждат определени органи. Жените, които са имали сексуално предавани заболявания като хламидия живеят с по-голям риск от увреждане на фертилитета. При много от случаите жените разбират, че са били заразени чак когато започнат да се опитат да забременеят.

Употреба на медикаменти и прекарани лечения

Доста медикаменти и лечения могат да нарушат нормалния фертилитет като страничен ефект. Към тях можем да обърнем внимание на химиотерапията, лъчевата терапия, антидепресантите и аналгетиците. Докато някои от тях причиняват само временно безплодие, то други довеждат до постоянно.

Околна среда

Начинът на живот също влияе на фертилитета. Жени които живеят или работят в силно стресови среди не рядко имат проблеми със забременяването. До проблеми се стига и при излагане на опасни вещества  като радиоактивни материали, азбест и вредни газове.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Здравето по време на бремеността
Article Name
Здравето по време на бремеността
Description
Здравето и бременността. Хормоналните проблеми и фертилитета. Проблеми по време на бременост.
Author
Цветелина Стефанова