Слънцезащитната козметика на фокус

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Слънцезащитни кремове и продукти 2014
Слънцезащитни кремове и продукти 2014

В тази статия ще разгледаме плюсовете и минусите на слънцезащитните кремове с висок фактор на защита срещу слънчевите лъчи. Тенденцията е на пазара да се предлагат продукти с все по- висок защитен фактор SPF. Докато преди години беше немислимо да се намери слънзецащитен продукт с фактор по-висок от 45, то днес нещата стоят другояче. Учудващото е, че в някои страни се предлагат и продукти с SPF 100. В нас се поражда въпроса, наистина ли продукт с SPF 100 е значително по-добър от такъв с фактор 15.

SPF 100 – два пъти по-добър от SPF 50, но дали реално е така?

SPF факторът представлява в каква степен един продукт способства за блокирането на ултравиолетовите лъчи В, които са причината за слънчевите изгаряния, но не и ултравиолетовите лъчи А, които довеждат до дълбоки кожни увреждания. До завишен риск от рак на кожата довеждат както А, така и В ултравиолетови лъчи.

SPF факторът поне като число не е разбираем за крайния потребител. Логично би било да си помислим, че SPF 30 е два пъти по-добър от SPF 15. Истината е, че SPF 15 блокира 94% от ултравиолетовите лъчи от В тип, а продуктите с SPF 30 – 97%, фактор 45 блокира 98%, но нито един продукт за слънцезащита не е в състояние да ни предложи 100% защита срещу вредните слънчеви лъчи.

Слънцезащитните продукти с висок SPF фактор защитават по-добре кожата от дълготрайни вреди и рак на кожата, макар разликата със средно висок SPF фактор да не е особено голяма. Разликата на блокираната ултравиолетова радиация между SPF 55 и SPF 100 е по-малко от 1%.

А защита от ултравиолетови лъчи тип А?  

Тъй като UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата, е по-трудно да се създаде слънцезащитен крем който да предпазва и от тях. Много от слънцезащитните кремове с висок SPF фактор имат филтри които стопират UVA лъчите, но това естествено не е достатъчна защита, тъй като тези филтри се разпадат много бързо и загубват способността си на слънце.

Дерматолозите са единодушни, че независимо от фактора най-добрите слънцезащитни продукти трябва да се използват правилно, за да могат да ни защитят. Затова трябва да се четат инструкциите за употреба на продуктите, независимо дали са с висок или нисък SPF фактор.

В повечето страни е забранено да се предлагат в търговската мрежа продукти с SPF над 50+, което индикира фактора на защита от слънцето , за масата от хора е подвеждащ и не би трябвало да е водещ фактор при избора на слънцезащитен крем. Специалистите препоръчват да избираме водоустойчив слънцезащитен препарат, който трябва да се нанесе половин час преди директно излагане на слънце.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Слънцезащитната козметика на фокус
Article Name
Слънцезащитната козметика на фокус
Description
SPF фактор - какво представлява? Как да избираме слънцезащитни продукти и кремове? Как да се предпазим от опасно слънчево изгаряне?
Author
Цветелина Стефанова