Фактори влияещи върху зрението ни

Фактори влияещи върху зрението ни

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Фактори влияещи върху зрението ни
Фактори влияещи върху зрението ни

Шансът някое дете да има лошо зрение е едва 25%, ако това на неговите родители е добро. Човешкото око по своята същност е сложен оптичен „уред”. Ако всички дялове на човешкото око работят синхронно, то тогава човекът вижда света около себе си ясно. Ако ретината се разруши окото ослепява, тъй като тя е вътрешна обвивка която възприема света. В последните години специалистите забелязват увеличаване на очните заболявания, тъй като природата не е създала окото приспособено за съвременния свят. Гледането на телевизия, играенето на компютърни и видеоигри, голямото натоварване в училище вредят на детските очи. При своето обучение в училище броя на децата които развиват късогледство нараства 10 пъти.

   Най-често срещаното заболяване, което се появява най-вече в ранните детски години в училище е късогледството. При прекомерно четене очите на детето са в постоянно напрежение, при което очните мускули се изморяват много бързо и късогледството прогресира изключително активно. Главни признаци за влошаване на зрението е, когато вашето дете присвива очи, за да фокусира отдалечени предмети, навежда си ниско главата при четене на книга, потърква очите си често или се оплаква от главоболие. Често появата на късогледството рефлектира и върху характера и поведението на детето. Голямото натоварване не изчезва и при по-големите деца. Проблемите в зрените вървят ръка за ръка с постоянното главоболие, постоянната умора, сънливостта. За нещастие възстановяване на зрението при късогледство става само оперативно. Затова главна цел на родителите и лекарите е да вземат превантивни мерки за спиране развитието на късогледството.

Синдром „компютърно зрение”

   Както става ясно и от името, това е заболяване което се предизвиква от непрекъсната работа с компютър, което води до понижаване на остротата на зрението. Установено е, че това заболяване обхваща 70% от редовно ползващите компютър, при което се развива временно късогледство, намалява се чувствителността на очите, появява се парене, зачервяване, болки при движение на очните ябълки. Окото се уморява патологически и в се нарушава кръвообръщението в него, тъканите изпитват кислороден глад и за да се компенсира този недостиг обема на кръвоносните съдове се увеличава и това предизвиква зачервяване на очите, понякога се случва някой кръвоносен съд да не издържи на напрежението и да се спука.

Изменения в зрението, вследствие напреднала възраст

   При хората на 40-45 години много често се появява старческо далекогледство, при което се появяват затруднения във фокусирането на близки предмети, особено вечер. Хората страдащи от далекогледство държат книгата която четат на далечно разстояние и на колкото се може по-ярка светлина, което допълнително уморява очите. Еластичността на лещата на окото се губи и се стига до невъзможност за гледане на близко разстояние.

Влошаване зрението на шофьорите при здрачаване

   Автомобилистите също са подложени на голямо зрително натоварване, особено при лошо осветление, рязка промяна в осветеността на пътя. Добро решение при влошаване на зрението при здрачаване е да се избягва шофирането.  За избягването на подобни проблеми се препоръчва очите да се снабдяват с необходимите питателни вещества. Това подобрява, а понякога дори възстановява зрението при сумрак.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Фактори влияещи върху зрението ни
Article Name
Фактори влияещи върху зрението ни
Description
Човешкото око и ретината. Очни заболявания. Синдром „компютърно зрение”. Изменение и влошаване на зрението
Author
Рязане и пробиване на бетон Сканиране на бетон Безвзривно разрушаване на бетон