Хипервитаминоза обратният ефект на витамините

Хипервитаминоза обратният ефект на витамините

Справочник

Хипервитаминоза

Не би било грешка ако определим витамините като незамним спътник в здравословния живот. Наред с тях са и белтъчините , мазнините, въглехидратите и солите. Някои от тези жизнено важни съставки трябва да си ги набавяме чрез храната , понеже човешкият организъм не е способен да си ги образува или синтезира. Тук вузниква обаче една основна дилема – правилното и дозирано приемане на витамини, след изрично лекарско предписание. Приемането на големи количеста витамни в ударни дози може да доведе до редица сериозни заболявания , като основно е хипервитаминоза. Разглеждат се два вида
хипервитаминоза обратен ефект на витамините хипервитаминоза – остра – вследствие на приемане на ударно количество витамини и хронична – вследвстиве на натрупване на витамини в организма . По-често срещаната хипервитаминоза е хроничната при децата, дължи се на натрупването на витамини „А” и „D” .

Витамини

 Хипервитаминоза обратният ефект на витамините
Хипервитаминоза обратният ефект на витамините

В по-голямата си части , витамините са неустойчиви съединения и се разпадат на съставните си елементи при термична обработка на храната – варене, пържене, консервиране и т.н. Витанимите са от изключително важно значение за здравословния живот понеже активно участват в обмяната на
веществата , имат водеща роля в защитните механизми на човешкия организъм и възстановяването на увредена тъкан или орган. До скоро се считаше , че третирането с витамини е напълно безвредно , последните години обаче тази тенденция обърна курс на 180 градуса. Започна да се говори и пише за обратния ефект на витамините – хипервитаминоза. Това е състояние, в което организма е приел многократно повече витамини от нужните .

Фактори и симптоми

Хипервитамоноза е заболяване , което се среща по-често у децата, тъй като при тях по-често се налага приемането на витамини за лекуване на различни болести . В подобни случаи децата стават апатични, губят апетит, забелязва се сънливост и спиране на разтеж . При възрастните болестното състояние се характеризира с раздразнителност, оплешивяване, нарушен сън и намален работоспособност.
симптоми на хипервитаминоза синдроми хипервитаминоза при деца

Summary
Хипервитаминоза обратният ефект на витамините
Article Name
Хипервитаминоза обратният ефект на витамините
Description
Как да се предпазим от хипервитаминоза. Дозирано приемане на витамини и запазване на здравословното състояние.
Author
Цветелина Стефанова