Хъркане - причини и лечение

Хъркане – причини и лечение

Здравни съвети

За вас избрахме следните интересни материали:

Акценти:

  • Причини за хъркане
  • Лекуване на хъркане
Хъркане - причини и лечение
Хъркане – причини и лечение

 

Имате ли проблеми с хъркащата половинка ? Знаете ли, че хъркането е първи признак за здравословен проблем? Според последните проучвания близо 30% от хората хъркат. Когато възрастовата граница е между 30 и 35 години процента на хъркащите мъже е около 20, а при жените около 7. При напредване на възрастта тези проценти се увеличават почти двойно. Интересен е факта, че при хъркане се губи между час и час и половина пълноценен сън, което прави около 10 часа на седмица или около 3 дена на месец. Ако тези показатели ви се струва стряскащи, то значи е време да се вземат някакви мерки.

Какво предизвиква хъркането ?

Отговора на въпроса защо хъркаме е сравнително лесен. Обяснява с факта, че във фазата на дълбокия сън мускулите на езика, гърлото и небцето се отпускат и по този начин стесняват отвора, през които преминава въздушния поток. До тук добре, какво обаче предизвиква това своеобразно отпускане?

Причини за хъркането

Сред основните причини за хъркането се забелязват както анатомични нарушения, така и болестни състояния като алергии и наднормено тегло. Ето най-често срещаните:

 Неправилни носни прегради

Наслагвания в носа

Деформирана увула

Неправилно разположена долна челюст

Възпалени сливици

Наднормено тегло

Удебелен език

Лекуване на хъркане

За момента единственото гарантирано лечение на хъркането е чрез оперативна намеса. Става дума за намаляване на дължината на мъжеца. Това може да стане чрез лазер или хирургичен път. Успеваемостта е над 90%. Като алтернативен метод може да се посочи специално устройство, което се слага в устата и не позволява на устата да се затвори и езика да пада. По този начин се увеличава леко пътя на въздуха и хъркането спира. Хората, предпочели този метод го определят като неудобен, а в някои случа и мъчителен.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Хъркане - причини и лечение
Article Name
Хъркане - причини и лечение
Description
Какво предизвиква хъркането ? Причини за хъркането. Лекуване на хъркане. Можем ли да си помогнем в домашни условия
Author
Цветелина Стефанова