Цигарен дим – над 4000 химикала в едно

Цигарен дим над 4000 химикала в едно

Справочник

За вас избрахме следните интересни материали:

Анализ на цигарения дим сочи , че той съдържа над 4000 вредни за човешкия организъм вредни субстанции. Сред тях са никотин , катран и въглероден двуокис.

Никотинът в цигарения дим

 Цигарен дим над 4000 химикала в едно
Цигарен дим над 4000 химикала в едно

Това е химическа субстанция , която се съдържа в сухите и ферментирали тютюняви листа . Към него се привиква и пристрастява лесно и постепенно се превръща в една от причините пушачите да палят непрекъснато . Научно е доказано , че времето необходимо на никотина от цигарите да стигне до кръвообращението е около 4 секунди , а до мозъка за около 10 секунди . При това се получава ефект на отпускане и успокояване , дължащ се на химичните реакции и субстанциите , които се отделят в мозъка .

Системното пушене води до никотинова зависимост . Цигарения дим води до повишаване на сърдечния ритъм, кръвното налягане и значително стесняване на всички кръвоносни съдове . Всичко това са предпоставки за редица сърдечни заболявания , някои от които с фатален край .

Катран в цигарения дим

Следващата по вредност съставка в цигарения дим е катранът . По състава си той е плътна , черна течност , която с течение на времето променя и унищужава белите дробове . Основни негови съставки са азот, кислород, въглерод и въглероден двуокис и други .В световен мащаб се правят сериозни опити са стандартизиране на използваните съставки при обработване на тютюна . Масово явление в практиката е използването на различни хербициди, пестициди , инсекциди и др .

Интересен е факта , че цигарите, които съдържат по-малко катран и никотин са по-вредни, понеже са необходими повече цигари,за да се задоволни зависимостта.


Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Никотинът и катранът в цигарения дим
Article Name
Никотинът и катранът в цигарения дим
Description
Химичен анализ на събстанциите никотин и катран. Какво кара пушачите да палят ? На какво се дължи зависимостта ?
Author
Цветелина Стефанова