Шоколадът, затлъстяването и диабета

Шоколадът, затлъстяването и диабета

Хранене и диети

За вас избрахме следните интересни материали:

Фактът, че има връзка между шоколада, затлъстяването и диабета е малко или много изненадващ. Американски учени наскоро откриха, че връзката съществува и по-точно тя лежи в основата на това, че шоколадът може да предпазва от затлъстяване и диабет.

 

Шоколадът, затлъстяването и диабета
Шоколадът, затлъстяването и диабета

 

Тази закономерност е доказана от Андрю Нелсън, професор в университета във Вирджиния. По-рано тази година, той е провел изследване, в което доказва, че шоколадът съдържа антидоксант, които потиска натрупването на излишни килограми и нормализира нивата на кръвна захар.

Тук става дума за флавоноидите. Те са растителни метаболити, които имат положителен ефект върху човешкото здраве заради ефекта си на антидоксанти. Чрез тях се неутрализират активните молекули и се запазва целостта на отделните клетки в организма. Ръководителите на изследването отбелязват, че не всички флавоноиди са еднакви и някои от тях са по-добри. Също твърдят, че в шоколада има над 10 вида и целта им е да ги разграничат и да определят този, които би спомогнал за нормализиране на килограмите и нивата на глюкоза.

Изследването, проведено от Андрю Нелсън се е състояло в това да подложи група хора на 6 различни диети за 12 седмици. Диетите са били с ниско и високо калорични, с и без зеленчуци. По време на целия тест на участниците са били давани различни флавоноиди, като количеството е било 25 грама на всеки килограм. Резултатът показал, че олигомерните проантоцианидини са най-ефективните. Благодарение на тях, участниците, подложени на високо калорични диети запазили килограмите си и нивото на глюкоза е останало същото.

В резюмето си Андрю Нелсън казва, че благодарение на факта, че шоколадът съдържа олигомерни проантоцианидини, той може успешно да се ползва за регулатор на теглото и нивата на кръвна захар. По този начин могат да се избегнат заболявания на типа на диабет и високо кръвно.

Други интересни факти за шоколада

  • Знаете ли, че мириса на шоколад отключва тета мозъчни вълни, които водят до вътрешно успокояване
  • Белият шоколад всъщност не е точно шоколад, понеже не съдържа какао
  • От едно какаово зърно може дасе направи 1 грам шоколад
  • Всяка секунда в света се консумират 420 кг шоколад
  • Най-големият шоколад на света тежи 5,792 кг.
  • Шоколадовият магнат Милтън Хърси е отказал пътуването си в Титаник в последния момент, заради бизнес делa
  • В Америка има чипс в шоколадова обвивка
  • Ежедневното консумиране на черен шоколад намалява риска от сърдечен удар с 30 %
  • Шоколадът има антибактериален ефект и предпазва от кариеси

Бързото отслабване в домашни условия не е мит. Има различни начини да се нормализира теглото, така че да се чувстваме конфортно и в кожата си. Дали обаче всичко това може да се постигне само с гладуване или целесъобразното хранене и спортуване също играят по-важна роля ?

За вас сме подготвили:

Summary
Шоколадът, затлъстяването и диабета
Article Name
Шоколадът, затлъстяването и диабета
Description
Шоколадът може да предпазва от затлъстяване и диабет. Научни изследния за шоколада. Високо и ниско калорични диети. Отслабване със шоколад. Интересни факти за шоколада
Author
Цветелина Стефанова